Konačno počinje izgradnja elektrana

Bez autora
Dec 29 2011

Otvaranjem gradilišta na Vranduku, Neretvici i Podveležju Elektroprivreda BiH konačno započinje dugoročno investiranje u nove elektrane ukupne vrijednosti 3,6 milijardi KM. U finansiranju će biti primijenjen kombinovani model zasnovan uglavnom na kreditima i na bazi zajedničkih ulaganja (joint wenture). Intenzivno će se raditi i na pripremi početka investiranja i u zamjenski termoblok u Tuzli. Najavljeno je da će ulaganja u 2012. biti 234 miliona KM, od toga kao dokapitalizacija u rudnike 204 miliona KM iduću godinu obilježiti. Kada su u pitanju cijene električne energije za potrošače, njihov nivo ne zavisi samo od Elektroprivrede BiH već i od toga da li će federalna Regulatorna komisija za električnu energiju pokretati donošenje novih tarifnih stavova. Novo rukovodstvo Elektroprivrede BiH zateklo je gubitak u šestomjesečnom poslovanju od 16,3 miliona ali je on brojnim mjerama anuliran te se u konačnici očekuje dobit od 6,5 miliona KM.

Konačno počinje izgradnja elektranaOtvaranjem gradilišta na Vranduku, Neretvici i Podveležju Elektroprivreda BiH konačno započinje dugoročno investiranje u nove elektrane ukupne vrijednosti 3,6 milijardi KM.

Najavljujući to na prednovogodišnjoj konferenciji za novinare, generalni direktor kompanije Elvedin Grabovica je kazao da će u finansiranju biti primijenjen kombinovani model zasnovan uglavnom na kreditima i na bazi zajedničkih ulaganja (joint wenture).

Cijena struje

Intenzivno će se raditi i na pripremi početka investiranja i u zamjenski termoblok u Tuzli. Najavljeno je da će ulaganja u 2012. biti 234 miliona KM, od toga kao dokapitalizacija u rudnike 204 miliona KM iduću godinu obilježiti.

Kada su u pitanju cijene električne energije za potrošače, naglašeno je da njihov nivo ne zavisi samo od Elektroprivrede BiH već i od toga da li će federalna Regulatorna komisija za električnu energiju pokretati donošenje novih tarifnih stavova.

Novinarima su predstavljeni svi članovi Nadzornog odbora i Uprave a najveći dio ponuđenih informacija odnosio se na poslovanje u 2011. godini.

Posebno je naglašavano da je novo rukovodstvo zateklo gubitak u šestomjesečnom poslovanju od 16,3 miliona ali je on brojnim mjerama anuliran te se u konačnici očekuje dobit od 6,5 miliona KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik